Esecul summit-ului european de la sfarsitul saptamanii trecute continua sa tina prima pagina a ziarelor. Cotidianul francez "Le Figaro" comenteaza, fara a face economie de figuri de stil, criza prin care trece Uniunea Europeana exact inainte de reuniunea anuala Statele Unite-UE.
"La doua zile de la esecul rasunator al summit-ului european, Uniunea pare mai divizata si mai slabita ca niciodata. Criza este «grava» si «istorica». Vazut din inima bataliei, peisajul european seamana ca o gradina dupa un meci de rugby. Peluza este devastata, lasand pamantul gol. Dupa experti, va trebui un sezon de asteptare inainte ca iarba sa rasara din nou. «Europa? Inchisa pentru faliment!»", ironizeaza Roberto Maroni, ministrul italian al Ligii de Nord. Euroscepticii sunt singurii care au de ce se amuza de acest spectacol sumbru: Constitutia, simbolul Europei politice, lasata in fundul unui dulap pana in 2007, nici un buget pentru perioada 2007-2013, extinderea lasata sub semnul intrebarii si o moneda unica facand dezordine pe piete. "Am ajuns la fund", sustin numerosi diplomati.
Chiar si Statele Unite par dezolate la vederea partenerilor europeni. Asteptati la Washington, la summit-ul anual UE-SUA, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, presedintele in exercitiu, Jean-Claude Juncker, sunt primiti de George W. Bush asemenea jucatorilor revenind dupa un meci teribil.
De altfel, vineri seara, pe chipurile celor doi lideri ai Europei, venind sa anunte presa esecul reuniunii, se citea suferinta. José Manuel Barroso era alb precum o camasa, iar Jean-Claude Juncker, cazut pe scaunul sau, isi ascundea ultima umilire in umor negru. "Voi merge la Washington pentru a explica, in detaliu, presedintelui Statelor Unite vigoarea si forta Europei", a anuntat el amar. Inainte de plecare, furios: "Mi-a fost rusine! Cand am auzit noile tari membre, toate mai sarace unele