Prima editie a Festivalului International de Teatru „Trans.Form@" s-a incheiat duminica, in aplauzele spectatorilor din Sala teatrului „Andrei Muresanu" din Sfantu Gheorghe. Un festival care a debutat pe un teren nesigur, venind sa inlocuiasca un alt festival care devenise o marca a orasului.
Este vorba de „Atelier", care s-a mutat la Sighisoara, si care, anul acesta, ar fi trebuit sa bifeze o a douasprezecea editie.
„Trans.Form@" urma sa pastreze toate calitatile Festivalului „Atelier", pe care il continua.
Horatiu Mihaiu, directorul Teatrului „Andrei Muresanu" din Sfantu-Gheorghe, organizatorul festivalului, a declarat chiar in acest sens, intr-o conferinta de presa care a precedat Festivalul, ca manifestarea si-a schimbat doar denumirea, spectacolele urmand sa fie prezentate in acelasi stil, adica neconventional.
Prin urmare, ponderea au avut-o spectacolele de teatru atipice: teatru-dans, teatru-imagine, de strada sau cafÈ-theatre. Tot directorul teatrului din Sfantu-Gheorghe este cel care a explicat geneza numelui pe care-l poarta festivalul. In „Trans.Form@" s-ar regasi o bucatica din Transilvania si o forma alternativa teatrala.
Aceasta editie a adus o noua perspectiva in abordarea spectacolului de teatru; au fost respinse tehnicile clasice de abordarea ale spectacolului, fiind inlocuite cu unele alternative. In programul festivalului au fost incluse productii din Romania, dar si din Elvetia, Franta, Cehia, Ungaria, Brazilia. Nu a existat o competitie, asa cum ne-au invatat festivalurile de teatru de pe la noi.
Motivul principal a fost aceeasi vesnica lipsa de fonduri. De la Ministerul Culturii, au venit bani mai putini decat a primit in alti ani Festivalul „Atelier", in schimb organizatorii au gasit o mai buna sustinere din partea autoritatilor locale, Consiliul Local si Consiliul Judetean