Autoritatile de la Bucuresti incearca sa convinga Uniunea Europeana ca-si fac treaba. Expertii UE au inceput, ieri, o misiune de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in domeniile Justitie si Afaceri Interne (JAI), care au constituit capitolul 24 de negociere pentru aderarea la UE si pentru care exista o clauza de salvgardare.
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a prezentat stadiul indeplinirii angajamentelor asumate de Romania, precum si prioritatile institutiei in domeniul securizarii frontierelor, al cooperarii politienesti, al combaterii traficului de droguri si al migratiei ilegale, precum si in cel al luptei anticoruptie.
"Vom depune toate eforturile pentru eliminarea oricaror riscuri care deriva din neindeplinirea angajamentelor asumate, pentru a evita orice impediment care poate intarzia cu un an aderarea Romaniei la UE", a afirmat Blaga, citat de Mediafax.
La incheierea negocierilor cu UE, la capitolul "Justitie si afaceri interne" Romania si-a asumat sapte angajamente suplimentare, a caror neindeplinire duce la activarea clauzei de siguranta si la amanarea cu un an a aderarii.
Cele sapte cerinte vizeaza implementarea Planului de Actiune Schengen; asigurarea unui nivel ridicat al controlului si al supravegherii la viitoarele frontiere externe ale UE si redactarea unui plan multianual de investitii; elaborarea si implementarea unui plan de actiune si a unei Strategii integrate si actualizate pentru reforma sistemului judiciar; accelerarea, in mod semnificativ, a luptei impotriva coruptiei si in special a coruptiei la nivel inalt; realizarea unui audit independent asupra rezultatelor si impactului generate de actuala Strategie Nationala Anticoruptie; asigurarea unui cadru legislativ clar privind sarcinile si cooperarea dintre politie si jandarmerie si elaborarea si implementarea unui plan clar de recrutare car