Pretul petrolului s-a apropiat, luni, de pragul de
60 $/baril, influentand si bursele de valori mobiliare si stimuland, initial, cererea de obligatiuni, potrivit Mediafax.
Pretul titeiului american a atins in cursul tranzactiilor din prima parte a sedintei bursiere nivelul record de
59,23 $/baril, pentru a reveni apoi la 58,77 $/baril, continuand astfel tendinta ascendenta de saptamana trecuta.
Titeiul Brent, de referinta pe piata londoneza, a fost cotat la 58,08 $/baril. Petrolul a inregistrat o medie de 51 $ pana in acest moment al anului, comparativ cu 37 $ in perioada similara a anului trecut, arata Bloomberg News.
In ciuda cresterii preturilor, consumul nu a fost redus, acesta fiind asteptat sa creasca cu peste 2 procente in 2005, pentru cel de-al doilea an consecutiv.
"Totul depinde de cresterea economica. Atunci cand atat activitatea de rafinare, cat si cea de productie a titeiului ating capacitatea maxima, piata este extrem de sensibila la problemele legate de livrare", declara Tor Kartevold, analist in cadrul Statoil ASA, cea mai mare companie petroliera a Norvegiei.
"Economia globala nu va avea de suferit pana cand petrolul nu va atinge nivelul de 65 de dolari sau mai sus", declara Deborah White, economist in cadrul Societe Generale din Paris, ce spune ca preturile ar putea atinge 60 de dolari in aceasta saptamana. "Cresterea economica a reprezentat factorul ce a impins preturile in sus", adauga White.
Sursa a circa 40% din productia mondiala de petrol, OPEC pompeaza deja peste tina si aproape de capacitatea maxima. Saptamana trecuta, OPEC a fost de acord sa majoreze cotele legate de productie cu 500.000 de barili pe zi pana la un record de 28 milioane de barili pe zi. Pentru piata, decizia luata de OPEC saptamana trecuta a reprezentat "o demonstratie a faptului