Comisia Nationala pentru Indexare si Fundamentare a Valorii Cosului minim de consum... Este denumirea pompoasa a uneia dintre multele comisii si comitete create de fostul Guvern Nastase pentru a rezolva, pe hartie, problemele societatii romanesti de tranzitie.
Ca multe alte "surate" create prin hotarari de guvern (83 de organisme in total), comisia insarcinata sa se ocupe de valoarea cosului minim nu a fost desfiintata, desi nu mai are obiect de activitate de la inceputul anului 2004.
Si asta pentru simplul motiv ca fostul Executiv a abrogat articolul de lege care prevedea calcularea si publicarea trimestriala a valorii cosului minim de consum pentru ca oamenii sa nu-si mai poata da seama de diferenta mare dintre salariul minim pe economie si costul real al vietii de zi cu zi.
Un instrument util "ingropat" in an electoral
Obligativitatea calcularii si publicarii trimestriale a cosului minim de consum a fost stabilita prin Ordonanta de Urgenta nr. 217 din 2000, aprobata prin Legea nr. 554 din 2001. In baza valorii cosului minim, stabilita de Institutul National de Statistica si Studii Economice si aprobata de Guvern, ar fi trebuit calculat salariul minim pe economie.
Cosul minim de consum lunar, instrument adoptat in urma unui proces de negociere cu partenerii sociali in perioada 1999-2000, trebuia sa cuprinda produsele alimentare si nealimentare, dar si serviciile necesare unei persoane sau gospodarii pentru a duce un nivel minim de trai. In baza Ordonantei 217 au fost parafate opt hotarari de guvern, in perioada aprilie 2001-septembrie 2003.
Intre septembrie 2003 si martie 2004 Cabinetul Nastase a "uitat" insa sa mai dea publicitatii valoarea cosului minim de consum. Probabil ca de vina a fost anul electoral, care i-a determinat pe fostii guvernanti sa impiedice cu orice pret aflarea situatiei re