Investitiile franceze directe in Romania vor creste, in 2005, cu peste sapte la suta, a apreciat, ieri, consilierul economic al Frantei la Bucuresti, Phillipe Boin, cu ocazia unui Forum de afaceri romano-francez, care s-a bucurat de participarea presedintelui Romaniei, Traian Basescu.
"Cred ca relatiile comerciale bilaterale sunt foarte dinamice, Romania fiind o tara cu un puternic potential economic si uman", a spus Boin. In 2004 existau in Romania un numar de 3.472 societati comerciale cu capital francez, cu un volum total al capitalului investit de 1,1 miliarde euro.
Discursul optimist al oficialului francez poate parea usor ciudat, avand in vedere faptul ca el afirma, vineri, la Cluj-Napoca, faptul ca Romania are probleme cu aplicarea acquis-ului comunitar.
"Romania este o tara prioritara pentru investitorii francezi, iar acest lucru se datoreaza si nivelului de pregatire si exigentei romanilor", a declarat, pentru Rompres, reprezentantul companiei Air France, Rodolphe Lenoir.
Despre evolutia investitiilor straine a vorbit si presedintele Traian Basescu, care a spus ca statul roman trebuie sa sustina investitiile straine, pentru ca "sursa fundamentala pentru dezvoltarea Romaniei consta in crearea unui mediu de afaceri corespunzator". Acesta a spus ca pana la sfarsitul anului va fi adoptata legislatia necesara pentru reducerea sistemului birocratic.
Investitiile franceze sunt prezente in toate domeniile de activitate, de la industrie (farmaceutica, chimica, alimentara), servicii la productie de masini si utilaje, echipamente electrice, mijloace de transport etc.
Dintre firmele prezente pe piata romaneasca, reprezentative sunt Accor, Alcatel, Alstom, Air France, Bouygues, Bricostore, Cora, Danone, Eurocopter, Gaz de France, Hérvé, Hyparlo-Carrefour, Lafarge, Michelin, Orange, Renault, Serve, Soconac, Société Générale, Veolia Wat