Oficialii romani, dezamagiti de esecul discutiilor de la Bruxelles pe tema bugetului Uniunii pe perioada 2007-2013, au criticat luni comportamentul colegilor lor europeni, considerand atitudinea acestora drept „incorecta".
Ingrijorat mai mult de perspectiva unei amanari sau chiar a unei „inghetari" a procesului de extindere decat de posibilitatea de a pierde importante sume de bani de la bugetul UE, in conditiile adoptarii unui buget comunitar de austeritate, presedintele Traian Basescu sustine chiar ideea renuntarii voluntare la o parte din fondurile europene convenite in tratatul de aderare.
Atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu au acuzat marile state europene, in special Marea Britanie si Olanda, pentru lipsa de flexibilitate in abordarea problemei bugetului UE pe perioada 2007-2013.
Mai mult, seful statului a propus ca Romania sa adopte pozitia exprimata de cele zece state nou intrate, care si-au exprimat disponibilitatea de a renunta la o parte din banii primiti de la UE, cu conditia ajungerii la un acord european pe tema bugetului european.
Traian Basescu considera oportun ca autoritatile de la Bucuresti „sa accepte inclusiv o reducere a contributiilor financiare la bugetul UE, care se va rasfrange si asupra sumelor alocate Romaniei, cu conditia sa fie o pozitie generala a statelor din grupul 10 plus 2".
„O astfel de pozitie va fi de natura sa atraga atentia statelor membre ce se considera pioni ai UE ca de fapt Uniunea este o idee despre pace si mai putin despre bani. O Uniune Europeana unita garanteaza o Europa care se poate dezvolta in pace si fara discrepante uriase.
Este conceptul de la care pleaca Romania si este prioritatea ei numarul unu: garantarea pacii pe continentul european", a afirmat Traian Basescu.
In argumentarea propunerii sa