Regiunile din sud-estul Europei, aflate in continuare prada coruptiei de stat si instabilitatii, sunt un teren extrem de fertil pentru organizatiile mafiote italiene. Aceste grupari criminale au preferat adesea sa stabileasca legaturi si acorduri operative cu criminalitatea organizata straina, gasind in Balcani un teren propice desfasurarii activitatii lor.
Aici sunt prezente organizatiile mafiote italiene Cosa Nostra, Camorra, Sacra Corona Unita si 'Ndrangheta.
De la sfarsitul anilor ‘80, ele si-au intensificat prezenta in regiune si actioneaza in general sub acoperirea unor activitati legale, de natura antreprenoriala sau comerciala, releva Paolo Sartori, ofiterul italian de legatura al Interpol la Bucuresti, intr-un articol publicat in revista de geopolitica „Limes".
Cosa Nostra vizeaza fondurile UE
Cosa Nostra, temuta mafie siciliana, este activa mai ales in sectorul imobiliar si al constructiilor, in comert, restaurante, transporturi, in gestionarea cazinourilor si in obtinerea de licitatii pentru lucrari publice si proiecte de asistenta din cele mai diferite domenii, finantate aproape intotdeauna din fonduri ale UE.
Consideratii similare se pot face si in cazul Camorrei napoletane: in cazul acestei organizatii se constata in ultimul timp o incercare de a crea un sistem de extorcare. Pentru aceasta, clanurile Camorrei folosesc drept emisari membri ai organizatiilor criminale locale, care au inceput sa „solicite" taxe de protectie potrivit schemei tipice acestei organizatii mafiote.
Sub aspect numeric, mai putin importanta este prezenta unor elemente legate de crima organizata din regiunea Puglia (sud) - Sacra Corona Unita. Ea a fost intalnita mai cu seama in zonele mai puternic dezvoltate din punct de vedere industrial, unde in general exista o mai puternica prezenta italiana.
Activitat