Le spunem "handicapati", fiindca umbla intr-un scaun cu rotile. Lipsa rampelor de acces in Bucuresti ii obliga sa stea mai mult pe acasa. Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap si Agentia de Monitorizare a Presei "Academia Catavencu" au lansat ieri campania "Acces pentru TOTI". "Este o actiune care se vrea un inceput la ceva ce ar fi trebuit sa fie in prezent in lucru",a spus presedintele ANPH, Silviu Didilescu.
Cand era in clasa a noua, Dan a avut un accident si a ramas imobilizat intr-un carucior cu rotile. "Jumatate din viata am trait-o pe picioarele mele, jumatate in carucior", spune Dan Matei, care a implinit anul acesta 30 de ani. Gandeste-te la asta: acum mergi pe picioarele tale, iar peste cateva minute ai un accident si va trebui sa traiesti intr-un scaun cu rotile. Daca te poti gandi la asta, poate intelegi atunci ca multi dintre cei care traiesc intr-un carucior sunt oameni normali. Merg la film, la bar, la scoala, la serviciu, la cumparaturi. Gandesc, vorbesc, muncesc, glumesc, iubesc, se infurie, viseaza. Ca si tine. Doar ca nu mai pot umbla, alerga... Dar au dreptul sa intre intr-o institutie publica, sa munceasca, sa traiasca. Aceasta este si ideea care a stat la baza campaniei "Acces pentru TOTI", lansata ieri de Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap, in colaborare cu Agentia de Monitorizare a Presei Academia Catavencu.
DAN. Daca vorbesti la telefon cu el si nu l-ai cunoaste, nici nu ti-ar trece prin minte ca este intr-un scaun cu rotile. Pana sa reusim sa ne intalnim, am stat putin dupa el, de fapt el mai mult dupa noi, ca nu ne potriveam programul. Intr-un final tot ne-am intalnit, in Parcul Tei. Tocmai venise de la un interviu pentru angajare intr-un complex comercial, unde, dupa cum mi-a spus, directorii vor sa ofere locuri de munca si persoanelor in carucior. "Sa fac o factura, sa incasez bani, sa dau r