Ministrul Educatiei si Cercetarii, clujeanul Mircea Miclea, se afla printre cei 11 ministri, in frunte cu insusi premierul, care nu au raspuns solicitarii Centrului de Resurse Juridice (CRJ) de a trimite declaratiile de interese.
In cadrul Programului de Integritate Publica (PIP), CRJ solicitase membrilor Executivului sa isi completeze declaratiile de interese cu functiile, calitatile si activitatile desfasurate de soti/sotii si rudele de gradul I.
Aceasta solicitare avea ca scop verificarea modului in care ministrii respecta articolul 72 din Legea 161/2003, care interzice membrilor aparatului guvernamental participarea la orice fel de actiune care poate aduce foloase sotului/sotiei sau rudelor de gradul I.
ZIUA de Cluj a scris, in nenumarate randuri de la investirea lui Miclea cu protofoliul Educatiei si Cercetarii, despre firma acestuia, Cognitrom, si despre afacerile cu softuri educationale derulate in colaborare cu Universitatea Babes-Bolyai (UBB), unde Mircea Miclea era sef al catedrei de Psihologie. Practic, viitorul ministru isi „dotase" locul de munca cu propria firma capusa.
Tot ZIUA de Cluj a dezvaluit si relatia privilegiata dintre firma de IT Softwin si ministrul Miclea.
Fost angajat al acestei firme, perioada in care facuse lobby pe langa Ministerul Administratiei si Internelor pentru a prinde o felie cat mai groasa din contractul EADS, actualul ministru a incercat dirijarea spre Softwin a contractelor guvernamentale legate de realizarea Sistemului Educational Informatizat.
Revenind, insa, la firma Cognitrom, al carei principal obiect de activitate il reprezinta producerea de softuri educationale, este mai mult decat evident conflictul de interese care ar fi aparut intre Mircea Miclea, patronul acestei firme, si