Curtea de Apel Alba Iulia a dispus punerea in libertate a celor noua inculpati arestati in dosarul comorilor dacice, intr-un moment delicat, in care cercetarile procurorilor au ajuns in preajma unor persoane importante din vechea Putere, respectiv Adrian Nastase, Ioan Talpes, Dan Iosif si Sergiu Nicolaescu.
Numele acestora au aparut in declaratiile unor martori, care au spus ca unele dintre bratarile gasite in Muntii Orastiei, de pe teritoriul judetului Hunedoara, ar fi ajuns in posesia liderilor PSD. Acestia au negat public faptul ca ar detine, in colectiile personale, bratari dacice din aur in genul celor 15 care fac obiectul cercetarilor magistratilor.
Singurul care a recunoscut ca a primit obiecte de patrimoniu dacice, nu insa si bratari de aur, de la liderul retelei (Iulian Ceia) a fost revolutionarul Dan Iosif, fost consilier al lui Ion Iliescu.
Reprezentantii Parchetului vor, insa, sa se convinga in legatura cu banuiala privind existenta unor bratari de aur in posesia celor patru politicieni.
Unul dintre procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Victor Campean, a emis, la inceputul lunii iunie, o ordonanta prin care a solicitat Inspectoratului General de Politiei sa recupereze mai multe astfel de obiecte dacice de la cei patru politicieni si sa le predea Muzeului National de Istorie.
Potrivit biroului de presa al Curtii de Apel, prin incheierea penala din data de 21 iunie 2005, instanta de judecata a admis recursurile inculpatilor Ciprian State Hidisan, Ioan Nedelcu, Florin Ioan Nistor, Mugur Nedelcu, Mihai Zerkula, Iulian Ceia, David Magda, Sorin Florin Popa si Petru Ioan Groza, dispunand punerea de indata in libertate a acestora, in cazul in care nu sunt arestati in alta cauza.
Ca urmare a acestei