Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) ar putea fi majorata, de la 1 ianuarie 2006, cu doua sau trei puncte procentuale, pentru ca una dintre problemele economiei romanesti in acest moment este faptul ca oamenii au prea multi... bani, a declarat ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu intr-un interviu acordat BBC, in deja binecunoscutul lui stil de a-si prezenta intentiile prin agentii straine si nu direct societatii romanesti.
Salariile au crescut "prea mult" in 2004
Popescu a adaugat ca o decizie privind cota standard a TVA, situata in prezent la 19%, va fi luata in perioada urmatoare.
"Atunci cand vorbim de deficitul de cont curent, de pericolul inflationist, asta inseamna un consum prea mare. Ce s-a intamplat? Inca din anul 2004 - an electoral - salariile au crescut prea mult, apoi si prin cota unica, au ramas prea multi bani la oameni, s-a dezvoltat foarte mult creditul de consum.
Toti acesti factori au facut ca in Romania consumul sa creasca foarte mult", a afirmat ministrul Finantelor.
Cresc si alte taxe
El a adaugat ca cifra "16" a devenit un fel de cifra magica a economiei romanesti, de la 1 ianuarie 2006 urmand sa fie impozitate cu aceasta cota profitul, venitul, precum si dividendele, tranzactiile speculative imobiliare, dobanzile si castigurile din piata de capital.
Filozofia: Munciti mai mult si consumati mai putin
"Filozofia noastra este aceea de a incuraja munca, cu alte cuvinte de a o taxa la un nivel scazut, dar pe de alta parte trebuie sa taxam mai mult consumul", a mai spus Popescu.
Schimbarea la fata a ministrului Finantelor
La inceputul anului, acelasi ministru avea o cu totul alta viziune despre taxare. El sprijinea cota unica de 16% si se declara ferm impotriva unei majorari a TVA, asa cum recomandase FMI la acea data. Treptat, minis