GEOGRAFIA VINULUI Romania este una dintre putinele tari ale lumii care se pot bucura de o traditie multimilenara in cultura vitei-de-vie. Pe calea selectiei naturale, pe ambele versante ale Carpatilor, din vita salbatica de padure, au fost obtinute soiuri noi de vita roditoare. Romania este una dintre putinele tari ale lumii care se pot bucura de o traditie multimilenara in cultura vitei-de-vie. Pe calea selectiei naturale, pe ambele versante ale Carpatilor, din vita salbatica de padure, au fost obtinute soiuri noi de vita roditoare. Cu multe dintre soiurile obtinute in acele timpuri, ramase in cultura, ca Feteasca Neagra, Babeasca Neagra, Galbena, Feteasca Alba, Cramposia etc., ne mandrim si astazi. Dar nu sunt de neglijat nici soiuri precum Basicata, Cruciulita, Parciu, Vulpea, Negru vartos, Negru de Causani etc., care odinioara faceau faima podgoriilor romanesti, iar astazi sunt disparute sau pe cale de disparitie.
Acum, de o parte si de alta a Prutului, daca te poarta pasii prin cele doua Moldove, doar pe-acolo mai poti gusta si astazi din vinurile care odinioara puteau fi savurate la mesele voievozilor. Astazi, cand in multe tari ale lumii au aparut si continua sa apara soiuri noi de vita-de-vie, unele chiar foarte valoroase, si care - ajunse in Romania - contribuie la imbunatatirea si diversificarea paletei de vinuri romanesti, a promova vita autohtona este deosebit de important.
Merita semnalat ca Portugalia - cu o suprafata viticola comparabila cu a Romaniei - are in prezent in cultura circa 100 de soiuri autohtone si totusi exporta de patru ori mai mult vin ca tara noastra. Am dat acest exemplu deoarece la noi sunt voci care se plang ca soiurile romanesti nu sunt cerute la export. Adevarul este ca, de fapt, nu s-a facut nici un fel de promovare sustinuta a vinurilor obtinute din soiurile romanesti. Este o realitate: la mai toate ocaziile