In viitorul Fond "Proprietatea", destinat despagubirii cetatenilor cu locuinte nationalizate ce nu pot fi retrocedate in natura, vor intra si doua societati din Cluj. Daca Electrica Transilvania Nord este firma cu cea mai mare cifra de afaceri din judet, Turdapan se gaseste in situatia de a fi executata de catre Ministerul Finantelor Publice (MFP).
Fondul e constituit, la gramada, din actiuni la societati valoroase ori aflate in pragul falimentului, precum si din creante despre care nu se stie daca vor fi recuperate vreodata. Guvernul a programat ca 40% din Turdapan si 12% din Electrica Transilvania Nord sa treaca in patrimoniul "Proprietatea".
La 9 mai, MFP a anuntat ca va scoate la licitatie o serie de active "ramase in picioare" ale debitoarei Turdapan, prin dosarele de executare nr. 42/2002 si nr. 263/2003. Cele mai valoroase erau moara de faina, scoasa la vanzare pentru 3,3 miliarde de lei, silozul de grau - 3,8 miliarde, si un teren de aproape 6000 mp - 2,2 miliarde de lei.
Printre activele licitate s-au numarat magazii de cereale, birouri, silozuri, garaje, platforma betonata, poarta metalica, inclusiv latrina unitatii, evaluata la 5 milioane de lei. Suma de pornire pentru toate activele este de 13,2 miliarde de lei, bunurile fiind grevate de ipoteca de la Banca Romana pentru Dezvoltare Turda.
Potrivit ultimului bilant inregistrat la MFP, Turdapan, specializata in fabricarea produselor de panificatie si patiserie, a incheiat anul 2003 cu o pierdere de 9 miliarde de lei, dubla fata de cea din 200* La sfarsitul lui 2003, firma turdeana a acumulat datorii de 168 de miliarde.
Fata de anul precedent, cand la Turdapan activau 130 de persoane, in 2003 societatea dispunea de numai 75 de angajati.
O firma inglodata in datorii
@