Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a anuntat ca proiectul de modificare a Codului muncii va fi discutat, intr-o prima lectura, in sedinta de maine a Guvernului, proiectul urmand sa fie adoptat printr-o ordonanta de urgenta, in urmatoarea sedinta a Executivului. Proiectul de modificare a Codului muncii a fost redactat dupa o perioada de cinci luni de negocieri intre reprezentantii patronatelor si sindicatelor.
Ministrul Barbu considera ca proiectul de modificare va avea efecte pozitive in relatiile de munca, cu toate ca "exista inca nemultumiri, in toate taberele". "Important este ca s-a ajuns la un oarecare compromis. Nu pot sa afirm azi ca partea guvernamentala este extraordinar de multumita de actuala forma a proiectului. Nici ceilalti parteneri nu pot spune ca doleantele lor sunt indeplinite suta la suta. Dar, in ansamblu, proiectul duce la o flexibilitate pe piata muncii, la o debirocratizare a sistemului", a spus Barbu. Potrivit ministrului, o "nereusita" a demersului de modificare a Codului muncii ar fi cerinta FMI privind incheierea contractelor colective de munca, respectiv ca acestea sa fie valabile numai pentru cei care semneaza acest acord. Principalele avantaje ale proiectului de modificare - punctate de ministrul Muncii - ar fi prevederile referitoare la durata timpului de lucru si la noile sanctiuni pentru firmele care lucreaza cu forta de munca la negru.
Principalele modificari din noua formula a Codului muncii
- Proiectul de modificare a Codului muncii stabileste ca durata timpului de munca va putea fi prelungita la peste opt ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca intr-o luna sa nu depaseasca cele opt ore zilnice sau 48 de ore saptamanale.
- Amenda pentru o persoana gasita la munca fara forme legale inseamna 20 de milioane pentru fiecare contract, fata de vechile prevederi,