Statul roman a primit 2,5 milioane de euro pentru a informa populatia despre ce inseamna integrarea Romaniei in UE. Autoritatile au transformat programul intr-o propaganda electorala menita sa le creeze o imagine favorabila.
Romania are nevoie de 30 de miliarde de euro pentru a alinia tot ce tine de mediul inconjurator la standardelor europene. Suma a fost estimata de expertii de la Bruxelles, si nu de statul roman, sustine Sulfina Barbu, ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor.
„Speram sa ne ajunga acesti bani", spune Sulfina Barbu adaugind ca nu ar fi fost necesara o suma asa de mare daca proiectele de anul trecut erau bine implementate si monitorizate. Lucru sustinut si de prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, in cadrul inaugurarii manifestatiei ExpoApa 2005.
Totodata, acesta a adaugat ca domeniile cu cele mai mari probleme sint poluarea si serviciile comunitare, unde s-au obtinut cele mai multe si mai lungi perioade de tranzitie, pentru integrare, desi acestea au fost si cele care au beneficiat de cei mai multi bani, in anii trecuti.
„Prioritatile mediului sint gestionarea deseurilor si calitatea apei la care avem o serie de angajamente pe care trebuie sa le finalizam pina in 2018", spune Attila Korodi, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.
Poluarea, inca o necunoscuta pentru statul roman
In domeniul poluarii, statul filozofeaza de cinci ani fara a se vedea ceva concret. Exemplu sint autorizatiile de mediu care sint un lucru rar intilnit in rindul firmelor poluatoare, chiar daca in raportul Garzii de Mediu pe 2004 apar mii de controale. „Garda de mediu are un raport, intocmit pe 2004, in care sint trecute mii de inspectii.
Dar acestea nu au fost facute la poluatorii in sine, ci mai degraba la magazinele din colt. Autoritatile i-au evitat in mod