În ciuda faptului că nu este specializat pe artă românească contemporană, Muzeul de Artă din Craiova a iniţiat în ultima perioadă, un program ambiţios în acest sens. Proiectul urmăreşte familiarizarea publicului atât cu artiştii locali, cât şi cu cei care au o legătură cu zona. Este cazul celei mai recente expoziţii, când simeza muzeului a fost ocupată cu lucrările a doi graficieni de talie naţională, Nicolae Aurel Alexi şi Aurel Bulacu.
De altfel, cei doi nu sunt la prima manifestare comună în sălile muzeului. În urmă cu două decenii, ei au mai făcut o expoziţie împreună, dedicată atunci fostului lor dascăl, pictorul Ilie Marineanu.
Actuala expoziţie, intitulată sugestiv După 20 de ani, punctează evoluţia lor artistică în acest răstimp.
Titlul prezentului articol parafrazează, de altfel, titlul uneia dintre lucrările lui Nicolae A. Alexi, o compoziţie cu cinci personaje, prietenii săi, îmbrăcaţi în costume de epocă, avându-l în plan central pe Aurel Bulacu, cunoscut încă din adolescenţă.
Personalităţi bine conturate, deşi antinomice ca demers artistic, ei reuşesc să închege un spaţiu plastic omogen, al cărui spirit coagulat este însăşi contrastul viziunilor.
Nicolae Alexi, structural un cerebral de tip apolinic, îşi construieşte parcursul în respectul, dar nu în epigonismul valorilor clasice.
În antiteză, Aurel Bulacu, dionisiac convins, optează pentru un limbaj ale cărui repere formale şi spirituale le aflăm în modernismul secolului XX.
Ataşat firesc unor imagini care licitează filonul epic, Nicolae A. Alexi îşi formulează discursul ca pe un monolog cu tentă subtil moralizatoare, unde în spatele "poveştii" transpare, ironică, nostalgică, meditativă sau numai tristă, opţiunea artistului în faţa contemporaneităţii. În viziunea sa, printr-un exerciţiu de excesivă democratiz