Strategia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni este finalizata. Saptamina viitoare, guvernul va avea pe masa propunerea consultantului J.P. Morgan.
O institutie financiara de reputatie internationala sau un consortiu din care sa faca parte o astfel de institutie va detine pachetul majoritar de actiuni al CEC.
Asa prevede strategia dezbatuta in Comisia de privatizare si care va fi supusa aprobarii guvernului saptamina viitoare, a declarat reprezentantul Ministerului Finantelor, Mioara Ionescu, la Forumul Financiar Sud-Est European organizat de „Banii nostri" cu sprijinul BNR.
In afara vinzarii pachetului majoritar, strategia mai prevede vinzarea de actiuni catre salariati si plasarea unui pachet rezidual pe piata bursiera interna sau externa. In masura in care legea va fi aprobata, 9,9% dintre actiunile CEC vor intra in Fondul Proprietatea, destinat despagubirii fostilor proprietari de imobile nationalizate.
CEC este practic ultima mare banca de stat care se privatizeaza in Europa, si suscita ca atare un interes deosebit de puternic din partea marilor banci internationale. „Ne bucuram ca momentul este prielnic. Sint nume grele care si-au manifestat interesul pentru CEC", a declarat Mioara Ionescu.
Pastrarea retelei si brandului - clauze contractuale?
In mod cert, atuurile majore ale CEC in sistemul bancar romanesc sint vastitatea retelei de unitati, prezenta acestora in mediul rural si in orasele mici si mijlocii, si popularitatea. Mioara Ionescu a declarat ieri ca la nivelul Comisiei se gindesc clauze care sa pastreze reteaua de unitati si brandul CEC, care este cea mai veche si cunoscuta banca din Romania.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, crede ca indiferent care va fi decizia investitorului in legatura cu profilul noii institutii bancare, CEC va a