Pensii grase, care pot ajunge pana la 30 milioane de lei, indemnizatii "tranzitorii" pentru parlamentarii ramasi "someri", cresterea sumei forfetare, pasapoarte pentru sotii, diurna in timpul vacantei, sunt numai cateva dintre drepturile pe care le vor castiga parlamentarii pe baza noului statut al deputatilor si senatorilor.
Insa cea mai grozava "realizare" este ca in caz de deces al vreunui ales familia primeste un ajutor de circa 80 de milioane de lei.
Comisia parlamentara de resort a finalizat ieri proiectul de lege privind statutul deputatilor si senatorilor. Potrivit acestui proiect, parlamentarii vor putea beneficia de pensii, care pot ajunge pana la 80% din indemnizatia de parlamentar - adica pensii cam de 30 de milioane lei.
"Pensia din sistemul public de pensii, cumulata cu pensia suplimentara nu poate depasi 80% din indemnizatia deputatului sau senatorului". Cum? E simplu. Pentru asta ei vor trebui sa contribuie la sistemul public de pensii, pentru pensia clasica, si cu 5% din indemnizatie pentru pensia suplimentara asigurata de Parlament.
De prevederile respective "beneficiaza si deputatii sau senatorii al caror mandat a expirat anterior anului 2005", dar se adauga si "demnitarii care au cumulat sau cumuleaza functiile de executie cu mandatul de deputat sau senator".
Practic, se va asigura o pensie linistita pentru toti parlamentarii din 1990 pana acum desi, evident, nici unul dintre acestia nu a contribuit cu 5% din indemnizatia lunara.
Potrivit proiectului: "Pensiile suplimentare se alimenteaza dintr-un fond comun al celor doua Camere, constituit din cotizatii si se completeaza din incasarile extrabugetare si din economiile realizate la bugetele aprobate ale Camerei Deputatilor si Senatului". Cu alte cuvinte, alesii pot cere bugete mai mari decat au nevoie si ulterior sa "economiseasca" pe