"Aici a inceput Tara Romaneasca. Aici am inceput noi", spun argesenii. Curtea de Arges a fost si punctul de pornire a Caravanei Jurnalului - Antena 1. Si, de asemenea, punctul final al primei etape.
Ansamblul istoric Curtea Domneasca nu mai atrage, din pacate, turistii de altadata. Cei care-i calca pragul, in cazul in care nu s-au zgarcit pentru 20.000 de lei, cat este taxa pentru intrare, intreaba inca de la inceput de Mesterul Manole, de fantana. Argesenii isi aduc aminte cu regret, cu nostalgie de vremurile apuse, cand carduri de turisti sau grupuri de elevi insotiti de profesori veneau pentru a vedea ceea ce adaposteste Biserica Domneasca: 300 de picturi vechi de secole. Recent, biserica a fost restaurata, dar picturile nu si-au pierdut acel farmec, acel amestec natural de culoare si de credinta. Nu se cunosc autorii celor 300 de picturi ale bisericii ce nu uimeste din exterior prin monumentalitate, ci in interior prin maretia operelor artistilor anonimi care au lucrat neincetat saptamani intregi. Prin contrast, Manastirea Curtea de Arges este aglomerata, mii de turisti si pelerini optand anual pentru a o vizita.
MONUMENT. Curtea Domneasca de la Arges a fost construita initial in secolul al XIII-lea de voievodul Seneslau. La inceputul secolului al XIV-lea, pe timpul domnitorului Tarii Romanesti Basarab I, au fost ridicate biserica, palatul domnesc de pe latura de sud, turnul si zidul de incinta. De ansamblul Curtea Domneasca din Curtea de Arges are grija Elena Teodorescu, un om rafinat, inteligent, care se afla de aproape o viata aici. Complexul este viata ei. I-au trecut pragul ambasadori, profesori, doctori si arhitecti renumiti. Chiar si Printul Charles, care a vizitat recent Curtea Domneasca. Sufera insa ca numarul turistilor este pe zi ce trece din ce in ce mai mic si foarte putini sunt aceia care doresc sa afle povestea acestui loc. Si mai "sufe