Nici un indicator economic nu mai sta pe locul pe carea fost pus la inceputul anului. Majorarea de TVA de la inceputul anului viitor este deja o certitudine si va devasta preturile. Raportate la PIB, veniturile la buget au scazut cu 2% fata de anul trecut. 22 de milioane de romani platesc consumul facut din banii ramasi din cota unica la cei cu salarii mari
Ce se voia si se dorea un sprijin pentru mediul de afaceri, pentru buget si pentru populatie - cota unica de 16% - s-a dovedit a fi un element care a compromis veniturile statului si o data cu ele toti indicatorii economici ai Romaniei.
Cum deja se banuia, majorarea TVA la 22% de la 1 ianuarie este o consecinta directa a cotei unice. "Majorarea TVA nu este o intentie, va fi o realitate" a spus, ieri, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Pare ca nici el nu mai face fata ritmului fiscal impus de actuala guvernare. Intrebat despre tinta de inflatie din acest an, de 7%, guvernatorul a evitat sa raspunda. A tinut, totusi, sa sublinieze ca o corectie va fi facuta publica dupa majorarile de tarife programate la 1 iulie.
"Nu ne-am asteptat ca majorarile de tarife si taxe sa cantareasca atat de greu in buzunarul populatiei", a recunoscut Isarescu, anuntand practic - un lucru la care ne asteptam - caderea tintei initiale, deci o inflatie mai mare decat s-au asteptat expertii din banca centrala.
El a precizat ca preturile de consum au fost afectate cel mai rau de tarifele la gazele naturale.
Majorarea TVA va produce o inflatie suplimentara de 2%
"Bomba" majorarii TVA l-a luat prin surprindere pe guvernator. El a spus ca va anunta tinta de inflatie pe anul viitor in luna august. "Oricare ar fi aceasta tinta, din cauza majorarii TVA de la 1 ianuarie trebuie sa adaugam un procent de inflatie de 2%", a spus Isarescu.
BNR avea o tinta indicativa de inflatie de 5% pentru