Dupa ce, la inceputul stagiunii, scenograful (si regizorul) Horatiu Mihaiu a devenit directorul Teatrului „Andrei Muresanu“, intre 12 si 19 iunie, la Sfintu Gheorghe a avut loc prima editie a Festivalului TRANS.FORM@, continuator, daca nu ca nume, cel putin ca spirit, al Atelierului organizat aici timp de 12 ani. Printre invitati au fost artisti din Romania, Ungaria, Brazilia, Germania.
N-as putea incepe altfel un interviu decit cu rugamintea de a preciza ce isi propune acest festival.
In primul rind, isi propune sa continue ceea ce s-a intimplat aici timp de 12 editii, traditia unui festival de teatru alternativ, de cautare a unor forme alternative teatrale. De altminteri, titlul festivalului nostru chiar asta inseamna: Transilvania – forme alternative teatrale, adica TRANS.FORM@. Nu schimb neaparat ceva, ci poate doar selectia care trebuie facuta pentru un astfel de festival. Mi-am propus sa invit numai spectacole pe care le-am vazut si care sa promoveze o forma teatrala speciala si nu una clasica, oricit de bine ar fi ea facuta.
Ma intereseaza spectacole care se bazeaza pe forme scenice aflate la interferenta mai multor arte, cum ar fi dansul, filmul video, muzica si asa mai departe, intr-un cuvint, arte colaterale teatrului. Fundamental, e vorba despre un spectacol teatral, dar imbibat de alte forme de expresie artistica. In speta, m-am gindit la niste spectacole pe care le-am vazut si aveam un program de festival foarte solid. Din pacate, asa cum inca se mai intimpla des in Romania, cei care promit nu se tin de cuvint, banii s-au imputinat pe zi ce ne apropiam de perfectarea invitatiilor. Finalmente, din toate promisiunile ferme am ajuns la aproape jumatate din bugetul promis initial, dar, in pofida necazurilor despre care am vorbit, eu zic ca am izbutit o editie de festival de care sint chiar mindru.
Este, intr-adev