Reabilitarea unui bloc al termocentralei Isalnita presupune fonduri suplimentare de 14 milioane euro, fata de suma aprobata initial de Ministerul Finantelor Publice (MFP), astfel incat Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va propune modificarea limitei garantiei de stat pana la 209,7 milioane de euro. Potrivit unui comunicat al MEC, licitatia pentru modernizarea blocului sapte al centralei Isalnita, aflata in portofoliul Complexului Energetic Craiova, a fost castigata de consortiul format din firmele Itochu, Babcock-Hitachi si Toshiba.
Consortiul japonez a concurat cu cel alcatuit din companiile Alstom Power Generation, Sumitomo, Ishikawajima si Harima Heavy Industries.
Conform caietului de sarcini, contractorul trebuie sa asigure si oferta financiara, iar solutia propusa de consortiul castigator se ridica la 209,7 milioane de euro. Cealalta oferta depusa s-a ridicat la circa 267 milioane de euro, potrivit unor surse din MEC.
Ministerul Finantelor a aprobat anul trecut contractarea unor imprumuturi de 196 milioane de euro, cu garantia statului, pentru acest proiect. "Diferenta dintre evaluarea din caietul de sarcini si valoarea ofertei consortiului japonez se datoreaza echipamentelor mai performante si tehnologiilor noi prin care se realizeaza parametri superiori celor solicitati", se arata in comunicat. Reabilitarea grupului vizeaza marirea capacitatii de la 315 MW la 345 MW, precum si instalarea unor echipamente de conducere la distanta si diminuarea emisiilor.
Proiectul face parte din programul de modernizare a grupurilor termo-energetice, elaborat de MEC in urma angajamentelor asumate de Romania in negocierile cu Uniunea Europeana.
Complexul Energetic Craiova a fost infiintat in luna aprilie a anului trecut si cuprinde termocentralele Isalnita si Craiova II, precum si cariera de lignit Ruget-Seciuri.
Reabilitarea unu