Clientii unei puternice firme de constructii se organizeaza pentru a-si apara interesele. Pentru a recupera pierderile suferite din cauza caderii euro, compania cere bani in plus. O parte din beneficiari refuza sa renegocieze.
Compania de constructii Impact, care isi castigase o buna reputatie pe piata, a inceput sa aiba probleme. Mai multi clienti isi manifesta nemultumirea ca firma a ridicat preturile in plina perioada de derulare a contractelor, fara sa aiba nici un fel de clauza care sa ii permita aceasta operatiune. Deja oamenii s-au organizat si se gandesc la o forma de asociere.
Intr-o vizita la redactia "Banii Nostri", cativa reprezentanti au anuntat ca vor sa infiinteze "o societate de reprezentare a intereselor beneficiarilor Impact".
Unde e buba? De ani de zile, Impact face case pe care le vinde calculand preturile in valuta. Cata vreme euro a inregistrat un trend ascendent, lucrurile au mers ca pe roate. Din toamna trecuta, insa, moneda unica a coborat, in raport cu leul. 41.000 lei, cat valora euro in septembrie, nu se compara cu 36.000, la cat a ajuns in mai. Ca efect, compania s-a trezit ca nu mai iese in castig.
Plata vilelor se face, de regula, pe stadii de executie. Dupa cum explica Florin Chirita, director de vanzari si marketing la Impact, scaderea euro a provocat reactii in lant. Clientii achitau sume tot mai mici, in lei. Angajatii cereau salarii tot mai mari. Materialele de constructie se scumpeau, pentru a tine pasul cu deprecierea. De unde sa recuperezi toate aceste minusuri?
Pret majorat cu 20%
Managerii companiei le-au propus beneficiarilor sa renegocieze contractele. Aceasta ar insemna ca pretul total sa se majoreze cu circa 20%. Dupa cum spune Chirita, unii au acceptat, altii si-au luat banii inapoi, iar altii au refuzat ambele variante. Argumentul acestora: "Daca am c