Schimbul de terenuri in care actorii principali au fost Ioan Hoban si Consiliul Local este o manareala tipic romaneasca. Un expert evaluator din cadrul Primariei a subevaluat terenul luat de firma Kaufland (din Austria) si l-a supraevaluat pe cel al lui Hoban. Rezulta un raport de 1/3. In acte, dar adevarul este undeva de 1/10. Adica, Consiliul Local a fost pacalit cu vreo 7 hectare.
Dupa ce am consemnat o frumoasa „poveste de dragoste" dintre deputatul PNL Ioan Hoban si profitul obtinut pe spatele SC Kaufland Romania, filiala unui puternic concern austriac (afacere devenita posibila datorita proiectului prin care se dorea construirea unui supermarket in fata Spitalului Judetean), vom demonstra faptul ca deputatul a prejudicat comunitatea pe care o reprezinta.
Va reamintim ca „din intamplare", Hoban a vandut un teren „de 2 lei" austriecilor, iar acel teren a fost schimbat cu terenul de la Spitalul Judetean. A rezultat un raport de 1/3 (respectiv 1 hectar avea terenul de la Spital, iar cel din zona periferica, mai mult de 3 hectare).
Concluzia: austriecii s-au ales cu terenul dorit, Hoban a vandut la „pret de pret" un teren maracinos si situat la periferie, iar CL s-a ales cu mocirla lui Hoban. Si daca ar fi fost numai asta...
Realitatea
Analizand istoria schimbului, am aflat ca la baza acestuia a stat un raport de expertiza intocmit de Mircea Streuti, expert evaluator, angajat al Primariei, care si-a "dat cu parerea" (dupa propria-i declaratie) referitor la valoarea celor doua suprafete supuse schimbului.
Terenul lui Hoban, cumparat de SC Baca Romus (reprezentantul Kaufland), a fost evaluat la 533.900 lei/metru patrat (la valoarea vremii, ar fi peste 1.300 euro/ar).
Terenul din fata Sp