Randamentul fondurilor mutuale in acest an este de 4,67%, putin mai mare decit inflatia, care a ajuns la 3,8%. Evolutia bursei nu da sperante de revenire.
Fondurile mutuale de investitii prezente in Romania (in numar de 19) reprezinta o alternativa de investitie a economiilor mai rentabila decit depozitele bancare. Insa aceste fonduri sint inferioare actiunilor unor companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Daca din acest an depozitele bancare anuale oferite de banci dau o dobinda de maximum 9,5%, investitiile in fondurile mutuale au adus deja celor in cauza un randament mediu de 4,67% (adica IFM este egal cu 4,67%). Am putea spune foarte bun, dar inflatia de pina acum de 3,8% aproape ca a mincat surplusul obtinut de investitori.
Unele fonduri se descurca excelent
Potrivit datelor statistice, cele 19 fonduri mutuale, prin prisma rezultatelor obtinute in acest an, se impart in fonduri cu randamente foarte bune, altele rezonabile, iar unele mediocre. Din prima categorie am enumera KD Maximus cu un randament de 13,25%, urmat de Omninvest cu 11,69%, BCR Dinamic cu 10,49% si Fortuna Gold cu 9,94%.
„Exista fonduri mutuale cu performante foarte bune", sustine Razvan Pasol, director SSIF Intercapital Invest. El recomanda celor care doresc sa-si investeasca economiile intr-un fond mutual sa se intereseze si despre riscurile la care este supusa investitia. Iar apoi, in functie de ceea ce doreste omul, sa opteze pentru un anumit tip de fond.
Deoarece in piata exista fonduri monetare si fonduri de obligatiuni care au un grad de risc mai mic, dar ofera si randamente mici, si fonduri diversificate si pe actiuni cu un grad mai mare de risc, dar cu randamente foarte bune.
La polul opus celor patru fonduri mutuale prezentate mai sus se afla fondul de investitii Active Dinamic, cu o pierdere p