Codul muncii - in forma prezentata de ministrul Barbu - nu este una asumata in totalitate de sindicate, varianta finala stabilita de cele trei parti nefiind materializata intr-un acord.
"In discutiile de la Ministerul Muncii, nu s-a notificat forma convenita si asumata de cele trei parti, urmand sa mai aiba loc o intalnire miercuri sau joi, pentru a rediscuta textul Codului muncii", a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa. Liderii principalelor confederatii sindicale sunt de parere ca intr-unele din articolele proiectului de Cod al muncii sunt nuante de interpretare - care ar trebui eliminate - in defavoarea sindicatelor. Hossu spune ca sunt in continuare divergente legate de articolele 111 (durata timpului de lucru), 112 (posibilitatea de negociere a orelor suplimentare) si 297 bis (judecarea in conformitate cu vechea lege a litigiilor de munca aflate pe rol). "In aceste conditii, Guvernul ar face o mare eroare daca ar emite o ordonanta de urgenta de modificare a Codului muncii", sustine Hossu. Acesta a mai spus ca, la sfarsitul lunii august, va veni in Romania o comisie a Organizatiei Internationale a Muncii, care va analiza noul proiect al Codului muncii. Potrivit lui Hossu, comisia OIM va face o expertiza a noului text de lege, pentru a vedea daca acesta raspunde prevederilor UE si OIM.
Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a anuntat, in urma cu doua zile, ca proiectul de modificare al Codului muncii va fi discutat, intr-o prima lectura, in sedinta de astazi a Guvernului, fiind vorba despre "forma finala convenita de partenerii sociali".
Codul muncii - in forma prezentata de ministrul Barbu - nu este una asumata in totalitate de sindicate, varianta finala stabilita de cele trei parti nefiind materializata intr-un acord.
"In discutiile de la Ministerul Muncii, nu s-a notificat forma convenita si asumata de cele trei parti, urmand sa