La un an de la formarea coalitiei PNL-PD-UDMR la Cluj, aceasta scartaie din toate incheieturile. Reprezentantii Uniunii acuza lipsa de comunicare cu primarul democrat al municipiului resedinta de judet, Emil Boc, si cu presedintele liberal al Consiliului Judetean, Marius Nicoara.
Presedintele filialei clujene a Uniunii, consilierul local Attila Laszlo, a afirmat ca la comisia de retrocedare au fost depuse 149 de cereri privind restituirea unor cladiri care au apartinut cultelor religioase maghiare, iar pana acum au fost retrocedate efectiv doar doua imobile. El a mai spus ca din aceasta cauza intre primarul Boc si UDMR au aparut dispute.
Astfel, liderul maghiar a afirmat ca primarul este obligat de lege sa apere cu toate mijloacele legale interesele municipalitatii.
Chiar daca restituirea imobilelor a fost decisa de Comisia Nationala de Retrocedare aflata in subordinea Guvernului, Boc trebuie sa atace decizia de retrocedare in contencios administrativ, pentru ca altfel exista riscul ca inspectorii Curtii de Conturi sa ii impute contravaloarea imobilelor restituite.
Desi Primaria a pierdut procesele la instantele clujene, multe dintre deciziile de restituire nu pot fi aplicate pentru ca primarul a fost obligat sa le atace, iar acum dosarele se afla pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care le judeca cu mare intarziere.
Attila Laszlo a mai spus ca parlamentarii clujeni ai UDMR au depus o initiativa legislativa, prin care primarii nu ar mai fi obligati sa atace deciziile de restituire validate de doua instante.
Strategie "mosita" din birou
Nu doar procedura de inapoiere a cladirilor confiscate de Statul Roman in timpul comunismului de la cultele maghiare este, insa, subiect de disputa. Liderul din jude