Principala varianta luata in calcul pentru taxa pe valoarea adaugata este cresterea acesteia, la 1 ianuarie 2006, de la 19 la 22%, masura care va majora cu un punct procentual tinta de inflatie pentru anul viitor, de la 5% la 6%, a declarat ministrul finantelor, Ionut Popescu.
El a motivat decizia de majorare a TVA atat prin necesitatea unor venituri bugetare suplimentare, care sa asigure fondurile pentru proiectele de infrastructura, programele de cofinantare si contributiile obligatorii ale Romaniei la bugetul Uniunii Europene, dar si prin necesitatea reducerii consumului.
"Desi poate parea sadic sa vorbesti despre asa ceva intr-o tara ca Romania, consumul a crescut accentuat in ultima perioada, in principal ca urmare a dezvoltarii sistemului de credit de consum, a salariilor majorate la sfarsitul anului trecut si, partial, a introducerii cotei unice de impozitare", a spus Ionut Popescu.
Majorarea TVA va fi corelata cu un program de reducere treptata, cu doua-trei procente anual, a contributiilor de asigurari sociale, obiectivul autoritatilor fiind ca nivelul CAS sa scada cu noua-zece puncte procentuale fata de nivelul actual, pana la sfarsitul anului 2008.
Guvernul spera ca nivelul CAS sa poata fi redus inca de anul viitor cu cinci procente fata de cota actuala, principala varianta luata in calcul fiind insa diminuarea cu doua sau trei puncte procentuale anual.
In privinta cotei unice de impozitare de 16%, aceasta va ramane nemodificata.
Ministrul finantelor a mai precizat ca masura de majorare a TVA face parte din variantele de lucru ale Cabinetului si ca o decizie finala in acest sens va fi luata dupa dezbateri in cadrul Guvernului si al Coalitiei.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a precizat, la randul sau, ca Guvernul lucreaza impreuna cu un grup de economisti ai Centrului de P