Cursul mediu al monedei americane continua sa evolueze in "dinti de ferastrau", fiind influentat de parcursul paritatii euro/dolar. Ieri, cursul mediu a scazut de la 2,9935 la 2,9787 lei, valoare mai mare, insa, decat cea inregistrata la inceputul saptamanii, 2,9566 lei.
In privinta monedei unice, aceasta s-a mentinut in culoarul, devenit deja clasic de la inceputul lunii, de 3,61 - 3,62 lei, desi nu exista semne pozitive privind o eventuala scadere a deficitului comercial. O astfel de evolutie ar putea avea loc anul viitor, cand ar urma sa apara o crestere a TVA, ceea ce ar limita foamea de cumparaturi a romanilor. Revenind la cursul de schimb, acesta a coborat de la 3,6163 la 3,6149 lei.
In piata monetara au aparut usoare cresteri ale dobanzilor interbancare, care au drept scop eventualele cereri din ultima saptamana a acestei luni. Astfel, dobanzile la un an au fost cuprinse ieri intre 6,19 - 9,59, fata de 6,19 - 9,56 la suta, acum doua zile. Modificari ar putea aparea in zilele urmatoare si la dobanzile la o zi si o saptamana, care erau cuprinse ieri intre 7 - 8 la suta.
Pe pietele internationale, euro a coborat pana la un minim de 1,2102 dolari, dupa ce pe pietele asiatice urcase usor peste 1,22 dolari.
Aprecierea dolarului este o consecinta a inmultirii zvonurilor privind o scadere a dobanzii din euro-zona, care se mentine de mai bine de doi ani la 2 la suta. Un nou semnal a venit din Marea Britanie, unde Banca Angliei a prezentat un raport in care doi membri ai comitetului de politica monetara au solicitat o scadere imediata a dobanzii. Reamintim ca, acum doua zile, Riksbank, Banca centrala a Suediei, a operat o scadere a dobanzii de la 2 la 1,50 la suta.
Pe piata metalului galben, de la Londra, se mentine o anumita tensiune, uncia fiind cotata ieri dimineata la 438 dolari.
Cursul mediu al monedei americane continua sa evolu