Guvernul german intentioneaza sa transfere la buget fondurile din Planul Marshall si sa vanda restul de actiuni detinute la Deutsche Telekom si Deutsche Post, pentru a acoperi deficitele bugetare, potrivit publicatiei Financial Times Deutschland, relateaza Mediafax.
Citand surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, publicatia afirma ca 12 miliarde de euro (14,5 miliarde de dolari) din Programul European de Reconstructie, cunoscut sub numele de Planul Marshall, infiintat dupa incheierea celui de-al doilea Razboi Mondial, vor fi transferate la bugetul general.
Banii se afla, in prezent, intr-un fond special din care sunt acordate imprumuturi firmelor mici si mijlocii. Guvernul intentiona, anterior, sa transfere administrarea fondurilor de la Ministerul Economiei la banca de stat pentru dezvoltare KfW, masura care ar fi adus la buget 2 miliarde de euro. Deoarece cresterea economica slaba a afectat veniturile fiscale, Germania este pe cale sa depaseasca, pentru al patrulea an consecutiv, plafonul de indatorare prevazut de Uniunea Europeana. Un oficial guvernamental citat de publicatie a declarat ca in planul de buget pe 2006 este prevazuta vanzarea ultimelor active oprite pentru privatizare. In opinia acestuia, statul va avea mari probleme dupa 2007, deoarece nu va mai avea nimic de vanzare.
Ministrul Finantelor, Hans Eichel, urmeaza sa finalizeze discutiile asupra planului de buget in aceasta saptamana. El a afirmat ca se asteapta ca imprumuturile publice sa se ridice la 22 de miliarde de euro, in timp ce veniturile provenite din privatizari vor fi de 23 de miliarde de euro.
Eichel a spus, anterior, ca deficitul bugetar va fi de 10-12 miliarde de euro, din cauza cheltuielilor neasteptat de mari, dar si a veniturilor slabe. Guvernul german si-a diminuat constant participatiile la Deutsche Telekom si Deutsche Post si a anuntat ca intentioneaza