Foto: BaniiNostri
Consilier in Ministerul Finantelor, Dan Marinescu explica de ce nu poate fi eludat impozitul pe tranzactiile imobiliare.
BaniiNostri: Expertii imobiliari spun ca ar fi mai mai multe cai de eludare a impozitului pe tranzactiile imobiliare. Putem face ca la fotbal unnde salariie se platesc prin donatii, care sunt neimpozabile?
Dan Marinescu: Nu-i adevarat, nu scapi de impozit. Una dintre cele mai vehiculate ipoteze este aceea ca, inainte de a face vanzarea, poti face o donatie unei rude pana la gradul IV, iar dupa aceea imobilul poate fi vandut fara a fi impozitat. Aici avem de-a face cu o interpretare eronata a legii.
O data ce donatarul a primit locuinta respectiva i se aplica automat impozitul daca vinde donatia - care este tratat ca orice bun impozabil - intr-un termen mai scurt decat cei trei ani prevazuti de lege. Daca am un apartament cumparat de doi ani si vreau sa-l vand sunt impozitat. Sa zicem ca donez acest apartament varului meu.
Prin aceasta actiune n-am facut decat sa transfer asupra rudei mele, care este noul proprietar, impozitul pe care trebuia sa-l platesc eu. Varul meu trebuie sa vanda apartamentul, pentru ca trebuie sa-mi dea banii pe el, dar el va fi taxat. Alttfel sta treaba cand donezi apartamentul unei rude si imobilul ramane in familie, fara sa se obtina nici un venit din instrainarea bunului respectiv.
BaniiNostri: Exista vreun risc in aceasta incercare de a scapa de impozit?
Dan Marinescu: Daca vor face donatii cu titlu oneros, adica vanzari mascate prin donatii, oamenii trebuie sa stie ca se expun unui mare risc. Riscul este al cumparatorului. Daca eu donez varului meu un apartament, iar mie mi se naste un copil, acest copil va avea dreptul sa atace donatia pe care eu am facut-o, in calitate de mostenitor al meu.
In acest caz se presupune ca donatarul, a