Parlamentul a respins ieri prima motiune de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, depusa de 133 de senatori si deputati PSD.
Pentru adoptarea motiunii s-au pronuntat 186 de parlamentari ai PSD si PRM, in vreme ce impotriva au votat 265 de parlamentari ai PNL-PD, UDMR, PC (PUR) si ai minoritatilor nationale.
Ca raspuns, PSD a sesizat Curtea Constitutionala.
Depunerea motiunii intitulata a??Dictatura si incompetenta guvernului impotriva integrarii europenea?? a primit o replica dura din partea premierului Calin Popescu-Tariceanu: a??Ati semnat o motiune de cenzura impotriva integrarii europene a Romåniei, si nu impotriva guvernuluia??.
Ca urmare a respingerii motiunii, pachetul legislativ ar urma sa intre in vigoare, fara modificari, in forma propusa de Guvern.
PÃ¥na la promulgarea de catre presedinte, exista posibilitatea atacarii, la Curtea Constitutionala, a pachetului legislativ, lucru pe care PSD l-a facut imediat dupa respingerea motiunii. PSD sustine, in sesizarea catre Curte, ca la angajarea raspunderii a fost incalcat art. 114 din Constitutie care prevede ca raspunderea este angajata pe un act normativ, si nu pe un pachet de legi. Deciziile Curtii sunt executorii. Multi dintre membrii Curtii sunt fosti ministri sau fosti parlamentari PSD.
Lucrul cel mai grav pe care PSD, dar si PRM, l-au reprosat ieri pachetului legislativ a fost ca prevederile sale, pe partea de justitie, ar reintroduce controlul politic asupra magistratilor. Au fost contestate prevederile potrivit carora procurorii-sefi si adjunctii lor sunt numiti de presedinte, la propunerea ministrului justitiei, si nu a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, a fost criticat si faptul ca, pentru ocuparea functiilor in magistratura, vor fi organizate concursuri - PSD a spus ca aceste concursuri vor fi organizate p