Guvernul a cedat in fata presiunilor FMI: de anul viitor TVA va fi majorata de la 19% la 22% pentru a strange mai multi bani la buget. Majorarea taxei pe valoare adaugata va duce la cresterea preturilor care, in cele din urma, va insemna o majorare a ratei inflatiei pe 2006 de 6%. Guvernul a cedat in fata FMI: de anul viitor TVA va fi majorata de la 19% la 22%. Majorarea taxelor va duce la cresterea preturilor care in cele din urma va insemna cresterea inflatiei.
Principala varianta luata in calcul pentru taxa pe valoarea adaugata este cresterea acesteia, la 1 ianuarie 2006, de la 19% la 22%, masura care va majora cu un punct procentual tinta de inflatie pentru anul viitor, de la 5% la 6%, a declarat ministrul Finantelor, Ionut Popescu, citat de Mediafax. La randul sau, guvernatorul BNR Mugur Isarescu spune ca vor trebui refacute calculele prinvind rata inflatiei pe 2006. "Majorarea TVA va avea un impact direct de cel putin doua puncte procentuale asupra ratei inflatiei", a declarat ieri guvernatorul BNR.
NEGOCIERI. O delegatie a FMI, condusa de negociatorul-sef al Fondului in relatia cu Romania, Emmanuel van der Mensbrugghe, se afla la Bucuresti pentru evaluarile 2 si 3 la acordul stand-by. Expertii FMI au analizat evolutia incasarilor bugetare in urma introducerii cotei unice. Popescu spune ca prin cresterea TVA se vor majora incasarile bugetare astfel incat sa se asigure fonduri pentru proiectele de infrastructura, programele de cofinantare si contributiile obligatorii ale Romaniei la bugetul Uniunii Europene. Veniturile la bugetul de stat au scazut de la 30% la 29% ca pondere in produsul intern brut, dupa aplicarea cotei unice de impozitare a veniturilor si profitului. In statele din Uniunea Europeana, acest indicator se apropie de 40% din PIB, in timp ce in Bulgaria este de 36% din PIB.
EFECTE. In afara de cresterea ratei inflatiei, majora