Razbunarea scenariilor proaste fata in fata cu atacul spectacolelor de lumini amenintate de fantoma plictiseli
Catalin Sturza in dialog cu Mihai Fulger
Mihai Fulger: Recent, a avut premiera mondiala Razbunarea Sith, ultimul film din odiseea Star Wars, inceputa acum aproape trei decenii. Dupa cum se stie, in 1999, la 16 ani de la trilogia clasica (1977, 1980, 1983), regizorul si scenaristul George Lucas a lansat Amenintarea fantomei, primul dintr-o serie de trei prequels cu actiunea plasata inaintea evenimentelor din filmele anterioare. Au urmat apoi Atacul Clonelor (2002) si, in fine, Razbunarea Sith, al treilea episod din saga si probabil cel mai asteptat film din toate timpurile.
- „Ala negru de respira greu“
In SUA de exemplu, cu mai bine de o luna inainte de premiera oficiala, fanii erau deja in fata cinematografelor unde era programat filmul, iar in ziua lansarii (19 mai) productia a avut incasari record de 50 de milioane de dolari. Principalul motiv al nerabdarii admiratorilor seriei era probabil curiozitatea de a asista la transformarea lui Anakin Skywalker (Hayden Christensen) in „ala negru de respira greu“ (Darth Vader, desigur). La finalul episodului anterior, eroul era cavaler Jedi si, in viziunea profetilor, singurul om care ar putea readuce pacea in galaxie.
In Razbunarea Sith, sub influenta cancelarului – viitor imparat – Palpatine (Ian McDiarmid), Anakin trece definitiv de partea intunecata a Fortei si isi ajuta noul stapin sa-i extermine pe Jedi. Intrebarea mea este daca aceasta metamorfoza radicala devine verosimila in film sau nu.
Catalin Sturza: Transformarea lui Anakin nu e deloc coerenta, insa nu e prima oara cind scenariul lui Lucas lasa de dorit. Un alt exemplu ar fi chiar primul film al seriei, in care tinarul Luke Skywalker (Mark Hamill) ajunge, foarte brusc si fara pregatire,