Proiectul legii privind dreptul la rectificare si dreptul la replica fata de materialele publicate in presa, initiat in 2001 de fostul ministru al apararii Ioan Mircea Pascu, va fi dezbatut, din nou, de parlament. Senatul si-a stabilit saptamana trecuta comisia de mediere, urmand ca acelasi lucru sa se intample si in Camera Deputatilor
Proiectul legii privind dreptul la rectificare si dreptul la replica fata de materialele publicate in presa, initiat in 2001 de fostul ministru al apararii Ioan Mircea Pascu, va fi dezbatut, din nou, de parlament. Senatul si-a stabilit saptamana trecuta comisia de mediere, urmand ca acelasi lucru sa se intample si in Camera Deputatilor.
Proiectul a fost dezbatut de ambele Camere in 2002, dar, din cauza protestelor iscate, a fost abandonat. Dorinta initiatorului, ca institutiile media sa fie obligate sa publice orice drept la replica, atata timp cat se refera strict la fapta incriminata si nu aduce prejudicii publicatiei sau unei terte persoane, a fost condamnata, la acea vreme, nu doar de presa din Romania, ci si de cea straina, care a acuzat puterea de atunci ca incearca sa creeze un cadru legal pentru cenzurarea presei. Conform uzantelor nescrise actuale, publicarea dreptului la replica este necesara doar cand acesta contine un argument convingator ca publicatia in cauza a comis o eroare.
Proiectul initial al lui Ioan Mircea Pascu prevedea ca refuzul de a se conforma legii sa fie pedepsit prin aplicarea unei amenzi in cuantum procentual din cifra de afaceri a anului precedent, indiferent daca persoana juridica amendata mai are si alte activitati in afara de editarea publicatiei vinovate.
Mediatori nestiutori
In 2002, desi proiectul era sustinut de PSD, UDMR si PRM, dezbaterea lui a fost abandonata dupa ce Senatul si Camera Deputatilor au adoptat forme diferite ale textului, desi inadverte