Ministerul Agriculturii a ramas, in urma rectificarii bugetare de ieri, mai sarac cu 1.400 miliarde de lei, suma care reprezinta aproximativ 6% din suma alocata de la bugetul de stat, de 23.399,6 miliarde lei, institutiei conduse de Gheorghe Flutur.
Situatia este cu atat mai dificila cu cat cele mai importante investitii in infrastructura si in activitatea agricola, au nevoie, pe langa fondurile europene, si de cofinantare din partea statului roman.
In plus, potrivit unor surse guvernamentale, FMI a obtinut de la autoritatile de la Bucuresti o reducere suplimentara cu 1.400 miliarde de lei a subventiilor agricole.Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Agriculturii, Adrian Tibu, programul de investitii va fi singurul domeniu care nu va avea de suferit in urma rectificarii.
In schimb, costurile pe care le implica aparatul ministerial vor fi reduse, la fel si subventiile. In conditiile in care suma care ar putea fi economisita din cheltuielile cu aparatul ministerial este destul de redusa, este de asteptat ca cel mai mult sa sufere in urma acestei reduceri taranul roman.
Suma de 1.400 de miliarde reprezinta a sasea parte din suma alocata ca subventii pe primele cinci luni ale anului, si anume 8.400 miliarde de lei. Tibu a precizat, pentru Averea, ca numai pe cupoane si motorina, subventiile din acest an se vor ridica la 6.300 de miliarde de euro.
Potrivit bugetului initial al ministerului pe 2005, subventiile pentru agricultori se vor ridica la 6.000 miliarde de lei, primele la 1.800 miliarde de lei, iar sprijinul pentru agricultori la 13.875 miliarde de lei.
Subventiile agricole se reduc cu 1.400 miliarde lei.
In total, taranii romani ar fi trebuit sprijiniti cu 21.898 miliarde de lei, din care, in urma rectificarii si a scaderii sumelor deja cheltuite, raman doar apoximativ 11 m