Moartea mãicuþei Irina Cornici trebuie sã fie un nou semnal de alarmã in ceea ce priveºte sistemul de ingrijire psihiatricã din þara noastrã. Este bine ºtiut faptul cã, in cursul anuluitrecut, Amnesty International a realizat un raport referitor la asistenþa medicalã ºi la condiþiile de spitalizare asigurate in unitãþile de psihiatrie din Romania bolnavilor cu dizabilitãþi mintale.
In document erau punctate numeroase "deficienþe" ale sistemului. La vremea respectivã, a fost semnat, la nivelul Guvernului, un memorandum pentru reabilitarea sistemului psihiatric in þara noastrã.
Din pãcate, puþine angajamente din memorandum au fost respectate. "S-a mãrit valoarea raþiei de hranã pentru pacienþi, s-au majorat sporurile cadrelor medicale, au inceput lucrãrile de reabilitare la Poiana Mare ºi la Pãdureni-Grajduri", dupã cum afirmã reprezentanþii MS.
Adusã la spital intr-o maºinã particularã, legatã de maini ºi picioare
Moartea mãicuþei de la Tanacu reprezintã insã o nouã loviturã pentru sistemul sanitar. "Ignorarea prevederilor legale privind internarea, externarea ºi monitorizarea ambulatorie ºi iresponsabilitatea personalului medical care a externat-o pe Irina Cornici la cererea mãicuþelor pentru ingrijire in mediul bisericesc a condus la vãtãmarea corporalã gravã ºi, in final, la moartea pacientei", susþine Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ). La inceputul acestei sãptãmani, o echipã a CRJ s-a deplasat la unitatea spitaliceascã din Vaslui, unde Irina Cornici a fost internatã intre 9 ºi 20 aprilie a.c., pentru asistenþã medicalã de specialitate. In raportul CRJ se aratã cã neurologul Lelia Croitoru, care a internat-o pe tanãrã, a declarat cã "in 9 aprilie, la ora 22.30, trasportatã cu o maºinã particularã, Irina Cornici a fost adusã legatã de maini ºi de picioare".
Un neurolog a decis in locul unui psihiatru
@