Dincolo de declaratiile oficiale, Romania, ca si Bulgaria, nu poate fi sigura ca termenii stabiliti cu Uniunea Europeana vor fi respectati. Fie ca este vorba de angajamentele pe care cele doua tari si le-au luat la incheierea negocierilor, fie de "starea" Uniunii Europene la acest moment. Bucurestiul si Sofia se pot astepta in orice moment la amanarea cu un an a aderarii. In ciuda semnalelor ca un curent antiextindere ar putea slabi UE si a faptului ca liderii europeni si-au reinnoit angajamentele privind Romania si Bulgaria, imposibilitatea gasirii unei solutii privind bugetul pentru perioada 2007-2013 si recenta respingere a Tratatului Constitutional de catre Franta si Olanda pot fi considerate motive suficiente pentru o decalare in graficul aderarii.
Dupa summit-ul de la Bruxelles, unde a participat ca observator, ministrul roman de Externe declara ca Romania si Bulgaria sunt deja parte a unui club de 27 de state.
Optimismul oficialilor nu i-a molipsit insa si pe analisti, care cred ca Guvernele de la Bucuresti si Sofia au toate motivele sa se ingrijoreze ca integrarea la 1 ianuarie 2007 este nesigura.
Teoretic, comenteaza specialistii "Oxford Analytica", nu ar trebui sa existe un motiv de ingrijorare pentru ca negocierile de aderare au fost inchise, iar Tratatul a fost deja semnat la 25 aprilie. Chiar in conditiile unui esec total al Constitutiei Europene situatia nu ar fi diferita, Tratatul de la Nisa, care ramane in vigoare, prevazand o Europa care inglobeaza Romania si Bulgaria. Acestea nu garanteaza insa o integrare efectiva la 1 ianuarie 2007. Un prim obstacol ar putea aparea in cazul ratificarii Tratatelor de aderare. Procesul, care autoritatile de la Bucuresti spera sa fie incheiat cat mai rapid, a inceput deja. Parlamentul Slovaciei a adoptat marti documentul, iar Romania se poate baza si pe sprijinul celorlalte foste tari comuniste care