PSD si PRM au atacat ieri separat la Curtea Constitutionala pachetul de legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. Senatorul PSD Antonie Iorgovan a transformat sesizarea adresata Curtii Constitutionale (CCR) intr-un rechizitoriu al guvernarii. Sesizarea ataca aspectul procedural al pachetului de legi.
Iorgovan spune ca articolul 114 din Constitutie prevede angajarea raspunderii pe un proiect de lege iar nu pe un pachet de legi. In cazul de fata, crede senatorul, "nu exista un scop unic care sa justifice asocierea".
Este vorba de denuntarea unei proceduri de care s-a folosit chiar PSD, cand se afla la guvernare - in 2003. Guvernul Nastase si-a angajat responsabilitatea atunci pentru un pachet de mai multe legi care vizau lupta impotriva coruptiei.
Pe acelasi argument, al folosirii mai multor legi pentru angajarea raspunderii, a mers atunci si PRM, care a facut ce face acum si PSD - a atacat procedural demersul la Curtea Constitutionala. Curtea s-a pronuntat la vremea aceea in favoarea PSD. Legea spune ca o data pronuntata sentinta Curtii, discutia nu se poate relua. Numai ca PSD mai introduce in ecuatie inca o discutie.
Iorgovan incearca sa acrediteze ideea ca "aceasta maniera de legiferare are ca efect transformarea regimului politic dintr-unul de tip parlamentar in unul guvernamental".
"Esenta regimului politic decurge din dreptul cetateanului de a alege Parlamentul si nu din forta Guvernului de a impune legile pe care le crede de cuviinta", ne-a spus Iorgovan.
Sesizarea incearca sa demonstreze ca solutiile oferite de pachetul de legi sunt contrare cerintelor UE si a dat ca exemplu faptul ca sefii Parchetelor vor fi numiti de presedinte la propunerea ministrului Justitiei si ca va fi afectata inamovibilitatea judecatorilor intervenindu-se asupra carierei lor.
Senatorul liberal