Cu numai doua luni in urma, comandamentul militar american considera rezistenta talibanilor ca definitiv infranta, in consecinta lansandu-se ideea unei amnistii pentru a determina ramasitele fortelor rebele sa treaca de partea autoritatilor de la Kabul. Iata insa ca o neasteptata rabufnire de violenta, in stil irakian, a necesitat o brusca schimbare a tacticii.
Aproape zilnic oficialitati guvernamentale cad victime ale atacurilor rebelilor, inmultindu-se, in acelasi timp, numarul atentatelor de-a lungul rutelor de deplasare a trupelor americane. Nu mai departe de zilele trecute, un grup de rebeli a capturat capitala unui district situat la sud-vest de Kabul, luand prizonieri 30 de politisti, dintre care o parte au fost executati pe loc.
In replica, trupele americane si afgane au initiat in districtul amintit o ofensiva de amploare, una dintre cele mai puternice actiuni militare de la incheierea razboiului, in 2001. Avioane si elicoptere cu armament greu la bord au pistonat o zi intreaga grotele din munti ale talibanilor, ucigand peste 70 din acestia.
In total, de la inceputul lunii martie au fost ucisi mai bine de 360 de rebeli, in aceeasi perioada pierzandu-si viata 29 de soldati americani. Este cel mai grav bilant de la rasturnarea regimului taliban, ceea ce pare a spulbera, cum scrie ziarul britanic Guardian, sperantele intr-un sfarsit apropiat al insurectiei talibane.
In total, de la incheierea oficiala a razboiului, numarul militarilor americani cazuti in lupta se ridica la 194.
Americanii au pierdut un avion U-2
Amploarea operatiunilor militare din ultimele zile rezulta si din faptul ca la ele participa si faimoasele avioane de spionaj U-2, cu baza in Emiratele Arabe Unite. Unul dintre aceste avioane s-a prabusit miercuri, dupa incheierea misiunii, nefiind clar daca a fost lovit de o racheta