Dupa trei luni si jumatate in care cursul euro a fluctuat intre intre 3,6 si 3,68 lei, ieri dupa-amiaza cotatiile de cumparare au coborat sub pragul de 3,6, atingand un minim de 3,5975 lei.
De la inceputul lunii cursul monedei unice a fluctuat in ecartul 3,61 - 3,62 lei, pentru ca ieri acesta sa coboare de la 3,6149 la 3,6091 lei.
Semnalele date de guvernatorul BNR in privinta schimbarii tintei de inflatie, au pus bancile pe jar. „S-au inmultit ordinele de vanzare de euro, majoritatea venind din partea bancilor, cotatiile coborand pana la 3,5975 la cumparare si 3,6025 la vanzare, prezenta evolutia pietei un dealer bancar. Declaratiile guvernatorului au indicat o trecere in prim-plan a inflatiei, reglarea deficitului de cont si comercial fiind lasat sa evolueze natural. Pe de alta parte cresterea pretului la titei si aprecierea dolarului sunt alte motive de scadere a cursului euro. Probabil ca in ultima parte a anului, vom asista la o depreciere fireasca a leului, cand cererea datorata importurilor va presa pe curs".
Pe pietele internationale moneda americana a testat, din nou, pragul de 1,20 dolari/euro, paritatea fluctuand intre 1,2049 si 1,2138 dolari. Analistii pun scaderea pe seama temerilor privind scaderea iminenta a dobanzilor din euro-zona si cresterea acestora in America. In Europa dobanda se mentine de peste doi ani la 2 la suta, in timp ce in SUA ea a crescut de la 1 la suta, in iunie trecut, la 3 la suta, pentru sfarsitul anului asteptandu-se o majorare 3,5 - 4 la suta.
Chiar daca de la inceputul anului euro a pierdut aproape 13,5 la suta, Otmar Issing, economistul sef al BCE, a declarat ca deprecierea monedei unice nu va fi un proces de durata. Aceasta posibilitate pare o explicatie a faptului ca pretul unciei de aur s-a mentinut, ieri dimineata, la Londra in jurul pragului de 437 dolari.
Dupa trei luni si jumatate in care c