Atunci cand PSD nu-si poate impune punctul de vedere in parlament sau cand are nevoie de sprijin pentru initiativele sale, fostul partid de guvernamant apeleaza la institutiile independente din sistemul judiciar. Inainte de alegeri, acest partid a avut grija sa acapareze aceste institutii prin plasarea in locuri-cheie a oamenilor sai.
Astfel, la Consiliul Superior al Magistraturii, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si la Curtea Constitutionala exista forte de presiune formate din fideli ai PSD, care la o adica sunt gata sa raspunda comenzilor, fie din fidelitate sau recunostinta, fie din cauza unor fire subterane care-i fac vulnerabili in fata liderilor fostei puteri.
Dupa esecul motiunii de cenzura, care ar fi putut duce la caderea guvernului, PSD a adresat o sesizare Curtii Constitutionale privind incalcarea articolului 114 din Constitutie, care prevede faptul ca raspunderea guvernamentala este angajata pentru un act normativ, si nu pentru un pachet de legi.
O sesizare similara a fost insa respinsa in 2003 si ar putea constitui un precedent pentru judecatorii Curtii.
PSD incearca sa se foloseasca de Curtea Constitutionala pentru a-si salva motiunea. Este pentru a treia oara cand principalul partid de opozitie faulteaza parlamentul cu ajutorul Curtii Constitutionale, organismul care potrivit legii "asigura controlul constitutionalitatii legilor, a tratatelor internationale, a regulamentelor parlamentului si a ordonantelor guvernului".
PSD se poate folosi de aceasta institutie fiindca a avut grija, in perioada in care avea parghiile puterii, sa-si numeasca oameni de incredere la Curtea Constitutionala. Sapte din cei noua judecatori au fost demnitari, membri sau clienti ai PSD:
Acsinte Gaspar a fost numit exact acum un an de fostul presedinte Ion Iliescu pe vremea cand era minist