Hrisca previne sangerarile nazale Sangerarile nazale sunt mai frecvente vara. Printre cauzele care stau la originea acestor incidente neplacute se numara vasodilatatia ca reactie la caldura, Hrisca previne sangerarile nazale
Sangerarile nazale sunt mai frecvente vara. Printre cauzele care stau la originea acestor incidente neplacute se numara vasodilatatia ca reactie la caldura, eforturile, dar, mai ales, fragilitatea vaselor de sange locale. Nutritionistii recomanda in aceasta situatie o dieta bogata in vitamina C. Printre fructe, portocala indeplineste aceasta conditie, fiind recunoscuta ca un antihemoragic si fluidizant sanguin. Sucul fructului reuseste sa mentina umiditatea tesuturilor si a mucoasei nazale. Si hrisca are calitatea de a intari vasele subtiri de sange, la nivel local. Putina lume cunoaste calitatile sale. Hrisca indeplineste calitatile graului integral, in unele privinte fiind chiar superioara acestuia: contine mai mult calciu si este bogata in lisina, un aminoacid pe care organismul uman nu-l produce. Cei care sunt alergici la grau pot beneficia de aceasta alternativa.
Reteta saptamanii
Tocanita cu hrisca si hasmatuchi
Cantitati: 600 g cartofi, 3 cepe, 2 morcovi, hasmatuchi - o legatura, 400 g rosii, 200 g mazare, 100 g paste fainoase, 200 g hrisca, 100 ml ulei, 200 ml supa de pasare sau zeama de zarzavat, usturoi (6-8 catei, dupa gust), sare. Preparare: curatam zarzavaturile, le spalam si le trecem prin razatoarea mare. Ceapa se taie bucatele si, impreuna cu legumele, inclusiv hrisca, se inabusa, la foc mic, cu zeama de pui, sucul de rosii si 50 g ulei. Dupa 20 de minute, adaugam pastele fainoase, fierte si scurse de apa, si usturoiul taiat marunt. Vom pune tocanita intr-un vas mai mare, uns cu uleiul si-l vom introduce la cuptor, la foc potrivit. Se serveste calda, asezonata cu frunze de hasmatuchi, taiate