Ortopezii de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB) au testat ieri, in premiera, montarea unei proteze totale de genunchi la o femeie in varsta de 70 ani, interventia fiind asistata de calculator.
Dupa introducerea unor senzori pe os, medicii pot sa urmareasca pe computer exact zona care trebuie operata. Pana acum, interventiile de acest fel erau realizate dupa mai multe masuratori si calcule aritmetice. Echipa operatorie, formata din medicii George Tomi si Marinel Drignei, a fost condusa de profesorul Dumitru Stanculescu, seful clinicii de ortopedie din cadrul SUUB. Pentru echipa medicala, operatia - care a durat aproape trei ore - a fost ca o plimbare in spatiu.
"Vazand cum calculatorul se straduieste sa pozitioneze zona care urmeaza sa fie protezata, am avut senzatia, pentru cateva momente, ca o lansam pe bunica pe orbita. Este fascinant cum sunt preluate si prelucrate toate datele si, apoi, marcat cu precizie maxima locul pana in care trebuie sa intervina mana chirurgului'', a explicat medicul rezident Ionut Grigoras.
Sistemul de navigatie computerizata pentru chirugia ortopedica face mai usoara luarea unei decizii corecte in ceea ce priveste alinierea si orientarea instrumentarului, componentelor de proba si, in final, a implanturilor articulare. Scopul sistemului de navigatie este acela de a implanta atat componenta femurala, cat si pe cea tibiala, cu un grad mai mare de precizie decat prin tehnica standard folosita in mod curent.
Sistemul de navigatie stryker este utilizat in protezarea articulara a soldului si a genunchiului, dar si in interventiile chirurgicale efectuate pentru corectarea diformitatilor coloanei (scolioze) si pentru stabilizarea fracturilor osoase, a declarat, cu aceeasi ocazie, Simona Branea, director in cadrul companiei americane care produce respectivul sistem.
Sistemul de navigatie computerizata