Sasi plecati in Germania s-au intors in tara si au investit in Cabana Balea. La Albota, alta familie de sasi, aceeasi istorie: are o pastravarie. In Sibiu si in imprejurimi sunt peste 200 de firme nemtesti, care incearca sa schimbe mediul de afaceri din Romania. Invatand scoala afacerilor in Germania, nemtii demonstreaza ca se pot face afaceri si aici, la poalele Muntilor Fagaras. Luna iunie e pe sfarsite si va miroase a vacanta? Vreti sa scapati macar doua-trei zile de stres si de caldura orasului? Atunci faceti-va repede bagajele si veniti sa descoperiti Fagarasul si sa degustati pastravi pescuiti sub ochii vostri.
Rotile masinii musca cu pofta din asfalt. In zare varfurile invesmantate in nori ale "Alpilor Transilvaniei" se proiecteaza amenintatoare, stand parca sa se pravaleasca peste noi. Suntem la "poalele" Transfagarasanului, in comuna Arpasul. Facem dreapta (spre vest) pe un drum nemodernizat si dupa 2 kilometri ne atingem tinta - Pastravaria Albota.
CORNUL ABUNDENTEI. O poarta mare de lemn ni se deschide in fata si patrundem in "lumea iubitorilor de peste". Pastravaria se intinde pe doua hectare, in buza muntilor. Verdeata, bazine cu pesti, chioscuri din lemn si crestele Fagarasului. Un rasfat pentru ochiul si sufletul oraseanului satul de praf, poluare, aglomeratie, claxoane si blocuri de ciment. Si nici stomacelul nu este uitat. Pastravi proaspeti la gratar, prajiti, afumati, in fulgi de porumb sau plachie. Iar pescarii impatimiti isi pot prinde singuri cina, din raul Arpasel sau din lacurile pastravariei.
NEAMT. Hans-Martin Mueller este un german ca toti germanii: gospodar si intreprinzator
POVESTE. "Am cumparat pastravaria in 1999. Era intr-o stare jalnica", ne-a spus Hans-Martin Mueller, proprietarul Albotei. El se numara printre nemtii plecati din Romania pe vremea comunistilor. A facut bani si s-a intors sa investeasca i