Cine judeca reforma Macovei (de la stanga la dreapta): Ioan Vida, fost profesor la Stefan Gheorghiu, Serban Viorel Stanoiu, sotul Rodicai Stanoiu, Petre Ninosu, fost ministru iliescian, Nicolae Cochinescu, fost procuror generalFoto: Averea
Pachetul legislativ pe care Guvernul Tariceanu si-a asumat raspunderea a fost atacat la Curtea Constitutionala de catre membrii Inaltei Curtii de Casatie si Justitie.
In aceste conditii, sansele ca respectivul pachet de legi sa treaca testul constitutionalitatii scad considerabil, mai ales ca sesizarea formulata de judecatorii Inaltei Curti vizeaza aspecte de fond ale legilor, care vin sa completeze sesizarile depuse, deja, de PSD si PRM. In plus, cei mai multi dintre membrii Curtii Constitutionale sunt apropiati ai fostului partid de guvernamant.
Decizia acestora nu poate fi atacata la nici o alta instanta si este obligatorie.
Primul semnal ca magistratii Curtii Supreme nu sunt de acord cu modificarea legilor Justitiei a fost dat pe 3 mai, atunci cand Sectiile Unite ale Curtii au luat in discutie unul dintre proiectele inaintate de ministrul Monica Macovei. In urma dezbaterilor, judecatorii s-au declarat impotriva modificarilor, sustinand ca acestea contravin legilor in vigoare si principiilor constitutionale.
Punctul de vedere exprimat la data respectiva nu a fost luat in serios de Putere. S-a considerat, probabil, ca va fi un alt protest fara nici un fel de urmare.
N-a fost asa. Marea lovitura s-a produs in cursul acestei saptamani, mai precis, joi, atunci cand a fost convocata o noua sedinta a Sectiilor Unite. Si de aceasta data magistratii au criticat modificarile legislative, iar in final au decis sa sesizeze Curtea Constitutionala.
"In urma sedintei Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a stabilit, conform articolului 146, aliniat 1,