Din cauza aparaturii radiologice foarte vechi din spitale, atat medicii, cat si pacientii sunt expusi pericolului de a fi iradiati peste limita maxima. Un doctor care lucreaza cu un aparat cu raze Roentgen mai vechi de 20 de ani se poate imbolnavi mult mai usor de cancer de colon. In aceeasi masura, si pacientii devin predispusi pentru cancerul de colon sau pentru alte boli specifice iradierii.
Spitalele cu cele mai vechi aparate din tara
Spitalul Municipal Caransebes - un aparat model ?Meganos?, fabricat in 1936
Spitalul de Urgenta ?Sf. Apostol Andrei? Galati - un aparat model ?Chirana?, fabricat in 1950
Spitalul Clinic Parhon din Iasi - un aparat model ?Chirana?, fabricat in 1950
Spitalul Municipal din Blaj - un aparat model ?Chirana?, fabricat in 1950
Spitalul Clinic ?Dr. Burghele? Bucuresti - un aparat din 1970
Spitalul Clinic de Nefrologie ?Carol Davila? - un aparat ?Gama Camera? produs in 1978
Din cauza aparaturii radiologice foarte vechi din spitale, atat medicii, cat si pacientii sunt expusi pericolului de a fi iradiati peste limita maxima. Un doctor care lucreaza cu un aparat cu raze Roentgen mai vechi de 20 de ani se poate imbolnavi mult mai usor de cancer de colon. In aceeasi masura, si pacientii devin predispusi pentru cancerul de colon sau pentru alte boli specifice iradierii. In spitalele din Romania se afla, la ora actuala, in jur de 1.400 de aparate de radiografie mai vechi de 20 de ani, considerate de specialisti adevarate ?bombe cu radiatii?.
?Foarte multi medici si asistente angajati ai sectiilor de radiologie din spitale mor de cancer de colon, procentul fiind destul de ridicat din cauza radiatiilor secundare emise de aparatura cu care lucreaza si a expunerii prelungite la acestea?, ne-a declarat Gheorghe Iana, consilier in Ministerul Sanatatii si Familiei