In Acordul cu FMI nu exista nici o prevedere privind majorarea TVA-ului, a recunoscut ieri ministrul Finantelor, Ionut Popescu, dar, personal, el crede ca cei de la FMI si-ar dori o crestere a TVA-ului. Asadar, o masura fiscala care va afecta 22 de milioane de romani este luata pe baza unei pareri personale despre eventuale preferinte pe care le-ar avea angajatii unei institutii internationale.
Desi a spus destul de clar acum trei zile pentru BBC ca are intentia sa majoreze TVA la 1 ianuarie la 22%, punand pe jar tot mediul de afaceri si populatia, ieri, ministrul a batut in retragere declarand senin ca nu a fost luata nici o astfel de decizie. Acest comportament este lesne de inteles dupa ce partenerii de coalitie din PD au respins vehement o asemenea solutie de marire a veniturilor bugetare.
"Pozitia Partidului Democrat este una clara si fara echivoc: Fara marirea TVA-ului! Nu am sustinut reducerea fiscalitatii ca sa marim TVA-ul", a declarat pentru un post de radio Emil Boc, presedintele interimar al PD.
Ministrul Finantelor a subliniat ca Romania are, totusi, nevoie de bani. "Romania va trebui sa-si achite obligatiile fata de Uniunea Europeana, si pentru aceasta sunt necesare fonduri", s-a scuzat seful MFP. Referitor la continutul Memorandumului cu Fondul, ministrul Finantelor a spus ca s-a convenit ca "nivelul cheltuielilor de personal sa nu depaseasca cinci la suta din PIB in 2005 si, probabil, nici in 2006".
De fapt, asta a fost cam tot ce a retinut ministrul din memorandum, el neputand preciza cifra salariatilor din sectorul public care vor fi dati afara.
"Reducerile de personal vizeaza disponibilizarea a 7.000 de mineri, in mare parte pe cale naturala, multe din ele fiind concedieri voluntare, cu salarii compensatorii. Vor fi acceptate cresteri la numarul de personal, acolo unde personalul are legatura cu integrarea europeana a