Intrucat exista o banca de investitii dispusa sa participe cu 500 de milioane de euro la acest proiect, este posibil ca statul roman sa ridice pe cont propriu a treia unitate.
Constructia si operarea Unitatii 3 din Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda, proiect a carui valoare a fost estimata la un miliard de euro, se va derula printr-o companie de proiect, la care s-a spus initial ca vor fi actionari statul roman si alti investitori selectati de Ministerul Economiei si Comertului
"Lista investitorilor care vor participa la acest proiect nu s-a inchis inca pentru ca nu suntem multumiti cu ce avem in momentul de fata", a declarat pentru SFin Codrut Seres, ministrul economiei si comertului. «Din pacate, nu suntem in masura sa inchidem structurarea companiei de investitii asa cum ne-am propus, la jumatatea anului; vom merge mai departe cu cautarile.
Din fericire insa, am gasit o posibilitate de finantare pe partea de imprumut si ma gandesc foarte serios daca mai trebuie sa cautam sau nu un partener strategic», a adaugat ministrul.
Pana de curand, se spunea ca unul dintre actionarii companiei de proiect ar putea fi Electrica. Grupul italian Enel, noul proprietar al distributiilor Electrica Banat si Electrica Dobrogea, era, de asemenea, cotat drept potential partener in acest proiect. Printre firmele ce puteau fi atrase in actionariat au fost enumerate, in trecut, Ansaldo Italia si AECL Canada.
Solutia recomandata de consultantul financiar pentru finalizarea Unitatii 3 a fost cea a derularii proiectului sub forma unui joint-venture intre statul roman si un grup de investitori care sa asigure capitalul necesar proiectului. In noile conditii, incotro se indreapta proiectul ?
Avertisment pentru consultantul financiar
«Exista o banca de investitii care si-a asumat, in principiu, participarea la proiect